Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Megareksi - sykelig kroppsbygging

Psykiater Finn Skårderud intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Blant bodybuildere og styrketrenere er flere menn så sykelig engasjert av tanken på å bli større og sterkere, at de mister kontroll over tanker og følelser. Kroppsbyggingen opptar mer og mer av livet deres, og hemmer dem i hverdagen. Fenomenet minner mye om spiseforstyrrelser, og fører til ensomhet, angst og depresjon. Bodybuilderne får også bivirkninger av anabole steroider og andre medikamenter de bruker for å bygge muskler. I dagligtale kalles dette megareksi, fagfolk omtaler det som kroppsbildeforstyrrelse.

Stadig flere menn er misfornøyde med utseendet sitt, og et økende antall får alvorlige lidelser knyttet til kroppsfiksering. En ny amerikansk undersøkelse viste at 43 % av alle menn ønsket at de hadde sett annerledes og bedre ut.

- Body Dysmorphie Disorder (BDD) eller dysmorfobi (dys=annerledes, morfe= bilde, fobi=redsel), dvs. et forandret selvbilde som fremkaller angst, er en psykiatrisk lidelse som preges av overopptatthet av, eller unormal interesse for, feil og mangler ved eget utseende, sier Finn Skårderud, privatpraktiserende psykiater og forsker tilknyttet Regionssenteret for Barne- og Ungdomspsykiatri i Oslo. – Vi vet ikke hvor mange som rammes. I en studie av pasienter med hudsykdommer som hadde begått selvmord, ble det påvist at de fleste hadde lidd av BBD. Amerikanske forskere har anslått at opptil 15 % av de som søker kosmetisk kirurgi viser tegn på sykdommen. Fenomenet har vært kjent i minst hundre år, men lidelsen BDD ble definert for ca. 10 år siden. I USA er dette en psykiatrisk diagnose (det er det ikke i vårt land), og der borte har lidelsen fått mye medieomtale. I Norge har den vært lite omtalt og blir ofte ikke oppdaget.

”Omvendt anoreksi”

Under BDD regnes flere ulike feilopplevelser av kropp, bl.a. en kroppsbildeforstyrrelse som i dagligtale kalles megareksi (mega=stor, reksi= appetitt), en idé om at man er liten og puslete, og en innbitt streben etter å bli større og mer muskuløs. Fenomenet springer ut fra amerikansk kroppsbyggermiljø og er best kjent i USA. Men en norsk undersøkelse av hovedfagsstudenten Elisabeth Innselset ved Idrettsvitenskapelig institutt NTNU, viste at også 6,5 % av norske menn som trente på helsestudio hadde tegn på megareksi.

Disse mennene er spesielt opptatt av musklene sine og gjør hva som helst for å bygge dem opp; de trener, doper seg, spiser proteinrik mat og dyrker kroppen sin slavisk. De mister blikket for hvordan og hvem de er. Og de mister kontroll over tanker og følelser fordi de bare er opptatt av å få større muskler. Tankene på utseendet fyller både dagen og natten, mange har nattlige drømmer om hvordan kroppen deres ser ut.

- Megareksi er ingen sykdom eller diagnose, men uttrykk for en kroppsbildeforstyrrelse, sier Finn Skårderud. - Og megareksi er et ganske dårlig navn, et slags ordspill på basis av anoreksi, fordi man har sett forstyrrelser som ligner på det som forekommer hos en del anoreksipasienter. Anoreksi betyr uten appetitt, og det er også feil, for det er ikke appetittmangel disse pasientene lider av, men feilopplevelse av kroppen. Når en kvinne med anoreksi ser sin avmagrede kropp i speilet, synes hun at hun er kjempefet. Når en mann med megareksi ser sin veltrente og muskuløse kropp i speilet, ser han en svak og spe liten fyr.

- Er det bare små menn som rammes av denne lidelsen?

- Nei, poenget er at den først og fremst rammer store, muskuløse og topptrente menn som ferdes i et miljø der det legges stor vekt på dette å ha store muskler.

Ukontrollert atferd

Et så fordreid selvbilde kan føre til ukontrollert atferd. Når det gjelder anoreksi dreier deg seg om å sulte seg, og ofte om å trene hardt. Menn med megareksi bruker mesteparten av fritiden sin til tvangsmessig og manisk trening, spising og doping for å oppnå større og mer svulmende muskler. Noen trener på helsestudio eller treingssentre, andre innreder treningsrom hjemme. Noen melder seg helt ut av samfunnet og har fokus bare på kroppen sin.
Likevel blir de aldri fornøyde og synes aldri at de blir bra nok. Derfor er de flaue for kroppen sin og liker ikke å vise seg frem i badebukser for eksempel. I stedet hyller de seg inn i store klær for å skjule seg. Selvbildet deres stemmer verken med det bildet de ser av seg selv i speilet – eller med andres bilde av dem.

- Er noen mer utsatt for å rammes av denne lidelsen enn andre?

- Ja, vi tror kroppsbyggere er særlig utsatt. Men om det er fordi de er kroppsbyggere, eller fordi menn med megareksi søker til disse miljøene, vet vi ikke. Vi vet også at dårlig selvbilde er den del av fenomenet. Følelsen av et stort forventningspress fra andre kan utløse det hele.

- Når bryter sykdommen ut – i spesielle aldre eller spesielle situasjoner?

- Dette er som sagt fenomener som henger sammen med det å leve i kroppsopptatte kulturer som kroppsbyggermiljøer, der det legges meget stor vekt på selvfølelse, kroppens betydning og sosial status. Opprinnelig var kroppsbygging og doping fenomener som tilhørte idretten der det var viktig å bygge muskler i sportslig sammenheng. Nå ser vi at dette flyttes ut til andre kulturer, for eksempel ungdomsgjenger som driver kroppsbygging, ikke for å konkurrere, men for å tøffe seg, få sosial status i gjengen, eller forsvare seg i forhold til andre ungdomskulturer.

- Hva kan megareksi føre til?

- Det er lett å forstå at den som er så opptatt av sitt utseende og lider av slike feiloppfatninger av kroppen sin, lett blir ensom – det er ingen som deler hans tanker og bekymringer på dette området. Mange isolerer seg og får sosial angst fordi de synes de ser så små og puslete ut, de kan få store vansker med å omgås andre både hjemme og på arbeidet, og de blir ofte deprimerte. Dopingsforbruket har i seg selv betydelige konsekvenser som depresjon, impotensproblematikk, ytterligere redusert selvfølelse, humørsvingninger, instabilitet, osv.

Menn med megareksi har ikke innsikt i egen tilstand, og hvis de søker lege, er det for å få korrigert utseendet sitt. I USA er det ikke uvanlig å få lagt inn silikon for å få bredere skuldre. Et økende antall menn kommer også for å fjerne bryster pga. misbruk av doping.

Doping fra Øst-Europa

- Hva doper de seg med?

- Anabole steroider (mannlige kjønnshormoner) har vært mest brukt hittil. I den senere tid er det kommet frem at mange også bruker veksthormoner beregnet for dyr – og kreftmedisiner. Veksthormoner brukes som sprøyter. Bivirkningene er mange, i verste fall kan veksthormoner føre til hjertesvikt. Kreftmedisinene er antiøstrogener som brukes mot brystkreft. De anvendes for å motvirke følgen av veksthormoner som inneholder østrogen og som får brystene til å begynne å vokse.

- Hvordan får de tak i slike medisiner?

- Vi vet at det finnes et betydelig svartebørsmarked i Norge, og at mye kommer fra en del østeuropeiske land. Formidlingskanalene er beklageligvis en del av de etablerte helsestudioene.

- Men bryr de seg ikke om at disse medikamentene er farlige?

- De vet at de er farlige, men de bruker dem likevel. Det overordnede målet er å bli stor og sterkt og muskuløs, og styrt av sin opptatthet av det kroppslige, doper de seg tross i kunnskapen om farene.

Samtaleterapi hjelper

- Hvordan kan sykdommen behandles?

- En naturlig reaksjon er å si at ”du er helt fin og velproporsjonert, det er ingen ting i veien med kroppen din”. Men det vil sannsynligvis bli oppfattet som at du ikke tror på ham, eller ikke tar ham alvorlig. Derfor blir det oppfattet som en avvisning. Sier du at ”ja, beina dine er kanskje litt tynne” bekrefter du hans fordreide kroppsbilde, noe som bare gjør det enda mer fordreid for ham. Vi vet en hel del om grunnprinsippene i behandling av anoreksi som er en lignende kroppsbildeforstyrrelse, bla. at samtaleterapi er mest effektivt. Terapeuten hjelper pasienten til å forstå hvordan han ser seg selv, og prøver å finne bakgrunnen for avhengigheten av å bygge selvfølelsen på kroppslige uttrykk.

Kjennetegn på megareksi:

  • Dårlig selvbilde.
  • Føler seg ikke som en ”riktig” mann.
  • Er livredd for å bli liten, tynn og få små muskler, og er besatt av tanken på at kroppen hans ikke er stor og muskuløs nok.
  • Bruker uvanlig mye tid på trening og spising.
  • Bryr seg ikke om at trening, diett og dop er skadelig, men fortsetter med hardtrening.
  • Liker ikke å kle seg lett eller i tettsittende klær slik at andre ser kroppen hans, men ”gjemmer seg” i store, vide klær for å dekke seg – selv om sommeren når det er varmt.
  • Besettelsen fører til isolasjon og har negativ påvirkning på hans arbeid og sosiale liv.
  • Fokusering på trening og spising gjør ham stresset, gir ham angst og fører til depresjon.


Relaterte intervjuer/artikler:


Publisert: 21.02.03

Ring dopingtelefonen hvis du vilvite mer: 800 50 200

Dopingtelefonen er en gratis og anonym informasjonstjeneste for alle som har spørsmål om doping. Åpningstider: 09.00-15.00 (hverdager).

Les mer på Dopingtelefonen.no

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook