Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Barnet fra et halvt år til femten fantastiske måneder

Overlege Gro Nylander intervjuet av Gudrun Vinsrygg

I denne tiden er barnet et stadig mer sosialt sjarmtroll som knytter sine nærmeste til seg med sin hengivenhet og kjærlighet. I de fire første kapitlene i sin bok om små barn, Lille venn – HVA NÅ? (Gyldendal Fakta 2005) tar Gro Nylander for seg disse månedene i barnets liv med den raske utviklingen det gjennomgår - og gledene og problemene som følger med.

- Når barnet er blitt et halvt år, nærmer det seg tiden da noen kan dra sin vei for egen maskin, forlate det trygge ved å krabbe, åle eller vrikke seg av gårde, sier Gro Nylander, overlege på Kvinneklinikken, Rikshospitalet. – Ved femten måneders alder kan de fleste gå støtt.

- Betyr det at barnet nå forsøker å komme seg vekk fra foreldrene?

- Nei tvert imot, med større aksjonsradius er det svært praktisk at de har en stadig sterkere grunn til å ville holde seg i nærheten av de voksne. Barnet har lyst til å være sammen med dem. Det ønsker nærhet, og nå er det ikke lenger bare på grunn av behovet for mat, byssing og trygghet som tidligere; den lille elsker sine aller nærmeste stadig mer bevisst. Og ikke bare det, barnet blir stadig mer sjarmerende og underholdende å være sammen med, og knytter dermed de andre enda tettere til seg.

Mange fedre føler at de må finne seg i å spille annen fiolin det første halve året, fordi barnet fortsatt er så sterkt bundet til moren på grunn av hennes spesielle biologiske funksjon. Men fra halvårsalder kommer far ofte inn som en stjerne.

- Far og barn har faktisk et spesielt viktig prosjekt nå, sier Gro Nylander. – De skal begge sjarmeres og sjarmere, og det klarer de oftest riktig bra.

Morsmelk er best

Ifølge de siste anbefalingene fra helsemyndighetene skal barn helst ha bare morsmelk første halvåret, deretter morsmelk med annen mat til det er ett år, og morsmelk gjerne lenger.

- Og hvis barnet ikke får morsmelk?

- Ja, da er det godt å vite at vi har gode kumelkbaserte, industrielt bearbeidede morsmelkerstatninger. Disse er bedre enn de melkeblandingene man tidligere laget selv. Holder du barnet på fanget når du gir det flasken, får det også mye av den samme gode kroppskontakten som brystbarn. Mens det standardiserte morsmelktillegget alltid smaker likt, tar morsmelken litt smak av det mor spiser. Forskning har vist at brystbarn tar ekstra godt for seg når mor for eksempel har spist hvitløk! Grunnen til at fullamming anbefales hele det først halvåret er forskningsresultater som gjennom mange år har vist at morsmelk er det beste bygningsmaterialet for det lille barnet, sier Gro Nylander som bla har mottatt Ernæringsprisen fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, Amningspriset fra Sverige og Healthy Children Achivement Award fra USA for sitt arbeid for å fremme amming. - Noe av det mest spennende er ny forskning som viser hvor gunstig menneskemelk er for utvikling av den unge menneskehjernen. Men selv om mor har mer enn nok melk, bør barnet få fast føde fra 6 måneders alder. Da er tarmen klar, barnet er uviklingsmessig klart – og venter man for lenge kan de få større problemer med å ta imot annen mat senere. Men fortsatt skal brystmelken være hovedmaten noen måneder fremover. 

Sove i egen seng?

- Hvor skal barnet sove?

- Barnet bør helst sove på samme rom som foreldrene. Studier har vist at det senker risikoen for plutselig spedbarnsdød. Så lenge barnet trenger et nattmåltid, noe de fleste barn vil gjøre lenger enn et halvt år, er det også mest praktisk at det sover i sin egen seng nær foreldrene, eller sammen med dem i alle fall deler av natten. Nyere forskning har avkreftet at dette skulle øke risikoen for krybbedød, så sant foreldrene ikke har vannseng eller er røykere, svært fete eller påvirket av sløvende stoffer. 

- Men hvordan får jeg barnet til å sovne?

- De fleste barn legger seg uten for mye dikkedarer. Noen synes å måtte skrike litt før de sovner. Og noen er urolige og vil ikke sovne, i boken beskrives flere metoder for å roe ned barnet og få det til å sove. Uansett hvilken strategi som velges når det gjelder å få barnet til å sovne, er det lurt å ha et bestemt opplegg og følge det i en periode. Forberedelse til natten og faste leggerutiner er viktig.

Tufs med tenner?

Foreldre og fagfolk har alltid vært uenige: foreldre tror barnet kan få feber og bli tufs og grinete når tennene bryter frem – forskning tyder på at dette er det ikke belegg for å mene.

- De fleste foreldre har erfart at barnet får vondt i gommene og kanskje litt feber når det venter nye tenner. Det virker som gommene klør, og barnet sikler. At det muligens er slik at feberen kommer først og at tannkjøttet over tannen da absorberes fortere, spiller liten rolle når barnet tydelig er ute av lage mens en tann er på fremmarsj.

- Finnes det noe man kan gni på gommene for å lindre plagene?

- Ja, det finnes et middel som kan kjøpes på apoteket, men ingen har påvist at det hjelper. En god bitering eller en hard skalk som også smaker litt er vanligvis nok.

Tannleger anbefaler tannpuss med en bløt børste to ganger daglig fra første tann, men noen synes det er lettere å gni av tennene med litt tørkepapir. Igjen er morsmelk i fokus, studier viser nemlig at morsmelk inneholder antistoffer mot Karius- og Baktus-bakterier.

Fortsatt bleiebarn

- I Afrika har jeg sett barn som var renslige bare noen få uker gamle, forteller Gro Nylander. – Mødrene som bar barna på kroppen tolket deres signaler om at nå var det like før, og holdt barnet frem. Så slapp de selv å bli våte og skitne nedover ryggen. Men slik renslighet er ene og alene mors fortjeneste. De aller fleste barn trenger bleier frem til de er mellom to og tre år fordi evnen til å lukke opp med vilje ikke er utviklet før den tid. Det forhindrer ikke at man med litt flaks kan slippe en bæsjebleie om man etter maten, eller på det tidspunkt barnet vanligvis har avføring, setter det på potte. Men vent ikke at barnet ved egen innsats skal bli renslig på lenge ennå!

Tre måneder over året

- Hvordan skiller barnet på femten måneder seg fra ettåringen?

- Tre måneder etter den første fødselsdagen både kan og vil barnet mer. Evnen til å søle og rote vokser raskt, og formaninger har ingen hensikt. Men du verden så søt hun/han er på denne tiden, med sin uforbeholdne kjærlighet og glede!

- Hvilke fysiske og språklige utviklingstrinn har barnet på femten måneder nådd?

- De fleste barn kan gå nokså støtt, reise og sette seg, spise litt selv, riktig nok med skjeen vendt opp ned, og holde koppen sin selv – men snur og slipper den for tidlig. Barnet bruker bare få ord: mamma, pappa, og forstår enkle beskjeder: Kan du hente…

Barnet spiser nå i økende grad den samme maten som resten av familien spiser, og fortsatt har det en eller to lurer om dagen.

- Hva liker barnet å leke med?

- Populære leker kan være bjeller, tamburin, putteleker, pekebøker, store klosser og badeleker.

Følger barnet skjemaet?

- Uff disse milepælene, sier Gro Nylander. – De skaper mye bekymring, også når alt er normalt.

- Men det er vel naturlig om foreldre lurer på om barnet deres følger skjemaet? Om det er tidlig ute – muligens et lite geni? Eller sent? Om noe kan være galt?

- Milepælene er viktige som antydninger og veivisere, men ta dem for det de er verd. Husk at for å finne et gjennomsnitt, trengs det både de over og de under.

Dersom gjennomsnittalderen for å kunne gå alene er tretten måneder for friske barn, er det like normalt å slippe seg ved ni måneder som ved sytten. Spriket mellom helt normale barn kan være svært stort.

Publisert: 2005

Relaterte intervjuer/artikler:

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook