Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Barnet fra halvannet til to og et halvt år– tornado og trassigpomp

Overlege Gro Nylander intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Et barn på halvannet kommer fykende, og på kort tid forvandles orden til kaos. Det kan gi assosiasjon til en tornado. Og han er like uskyldig. Barnet bare følger opp naturkreftene – uten egen bevissthet om at ting kan gå i stykker eller bli slitsomt for andre. Ofte er toåringen lettere å være sammen med; nå kan han både gå, løpe og klatre til husbruk, og han kan bruke ord til å formidle ønsker og behov, utviklingen går raskt. Det skriver Gro Nylander i sin tredje bok om små barn: Lille venn – HVA NÅ? (Gyldendal Fakta 2005). 

- Det er altoppslukende og krevende å ha barn, og perioden fra halvannet år er ofte spesielt strevsom. Barnet har stor aksjonsradius og klarer de utroligste ting, men har ennå ikke evne til å forstå rekkevidden av dem.
Det sier Gro Nylander, overlege på Kvinneklinikken, Rikshospitalet.

- Når barnet klarer så mye, og forstår så mye, venter vi vel kanskje også at det skal kunne forstå konsekvensen av en del av sine handlinger?

- Selv om barnet forstår noen av ordene, klarer det foreløpig ikke å koble handling og konsekvenser. Forsøk å si fra og forklare, men ha ikke for store forhåpninger om at barnet vil forstå – ennå. Legg heller forholdene til rette en stund slik at det oppstår færrest mulig ulovligheter.

Klar til å knekke språkkoden

De fleste av oss har vel reist i land der vi ikke behersket språket. Vi har kanskje forsøkt å formidle ting, men ikke blitt forstått.

- Omtrent slik føler nok barn det ofte i denne alderen, sier Gro Nylander. - Sikkert er det at de nå er ekstremt mottakelige for språket de hører rundt seg. De lærer å snakke det slik de hører det, og foreldre og andre barnet har kontakt med, er dets læremestere.

- Vi har lært av vi ikke skal snakke babyspråk til de minste?

- Det er riktig, men vi skal heller ikke snakke for vanskelig.
”Kom. Marit og pappa skal gå ut. Kjøre vogn? Kjøpe mat. Se vovvov!” forstås lenge før: ”Kom nå, så skal du og jeg gå ut og kjøre tur i vognen din til butikken og handle matvarer. Se på den store hunden der!”  Barn er robuste og tåler mye. Men mange foreldre kan antakelig spare seg selv en del frustrasjon hvis de tilpasser oppdragelsen etter barnas modenhet. For fortsatt er det mye vanskelig å forstå, og barn, som vi voksne, synes det er leitt med krav de ikke har mulighet til å oppfylle. Samtidig er tiden inne til å starte opp. Men hold det enkelt, med færrest mulige forbud!

- Det er forbudt å slå barn, men tror du ikke mange foreldre iblant mister tålmodigheten og både skriker til barnet og rister det?

- Det er vel de færreste som ikke iblant har vist kraftig temperament. Men bruker man roping og kjefting til hverdags, skal det sterkere lut til for hver gang før barnet reagerer – noe som kan bli ubehagelig for alle. Min erfaring er at hvisking iblant virker nesten magisk.

- Når er det grunn til å bekymre seg om barnet språkutvikling går som den skal?

- Først hvis barnet ikke sier et eneste forståelig ord ved toårsalder. I så fall bør man kontakte Helsestasjonen og få råd om hva som bør gjøres.

Smokken

Smokken kan skape fred, men mangel på smokk kan også skape uro.

- Når er det på tide å slutte med smokken?

- Det engelske ordet for smokk er pacifer, og det stemmer godt; barnet pasifiseres med smokk i munnen, fredelig og avslappet – og om kvelden kan jo det være deilig.
Men mange større barn utvikler et slags avhengighetsforhold til smokken sin og vil helst ha den i munnen hele dagen.

- Men gjør det noe?

- Tannlegene sier at tannstilling kan lide av intens smokking i flere år.

- Så hvordan kan jeg venne barnet av med smokk?

- Noen foreldre venter til barnet er stort nok til å inngå avtaler. Da byttes smokken ut med en gave, eller sendes til julenissen, kaptein Sabeltann eller hva man nå finner på. Andre hjelper barnet sitt til å unngå dagsavhengigheten ved å binde smokken fast med kort-kort snor der barnet sover, og erklærer at smokk er bare for trette barn som skal hvile. Ved å binde en smokk på hver side i sprinkelsenga, en i vogna der barnet tar utemiddagsluren sin og en i barnesetet i bilen, kan det bli helt slutt på maset om smokk. Vil barnet ha smokk om dagen kan det sette seg utenfor eller ved sengen sin en liten stund, og blir smokken borte om natten er det lettere å finne den igjen når der er en på hver side. Dessuten trekkes den raskt ut av munnen når barnet snur seg, og dermed blir den ikke liggende der hele natten.
Kjempelurt!

Overveldet av leker?

- Mange barn i dag opplever at de nærmest druknes i leker. Hva tenker du om det?

- Det er ikke så lett å unngå når alle rundt barnet gjerne vil gi det ting. Leker er jo også blitt så billige. Men dette fører lett til at barnet blir helt overveldet av alle lekene.

Et godt råd kan være å gjemme bort de fleste lekene, gi barnet noe ”nytt” med visse mellomrom, og så sette det bort igjen før man finner frem noe annet. Altfor mye leker blir fort kaos og lite lek.

- Hva liker toåringen å leke med?

- Han elsker å ape etter andre, det er slik han lærer selv. Å kle på seg er en kjær beskjeftigelse – og en kle-på-sti bortover gulvet kan være fint: Først kommer underbuksene, der ligger trøyen, nå venter genseren på deg….
Ellers er rolige barnestyrte opplevelsesturer rundt huset og i skogen populært, sanger, regler og fortellinger, samt interaktive leker som sisten og ballkasting. 

Her som ellers er det fint om man kan treffe riktig ”vindu” hos barnet – nemlig tidspunktet da det selv viser interesse for en leke eller en aktivitet.

 Fysisk og psykisk utvikling

- Hva kan jeg forvente av barnet når det er to og et halvt år?

- De fleste barn kan da hoppe, løpe, sparke ball – og sykle på trehjulsykkel. Barnet har stadig større behov for å leke med andre, og liker seg vanligvis godt i barnehagen. Når det gjelder språkutvikling kan de fleste kombinere to eller flere ord, og det er vanlig å stotre litt på denne tiden: Vi, vi ,vi ..
Barnet spiser nå stort sett familiens mat, og de fleste er glade i grøt, pasta og fiskeboller. Fremdeles har mange barn godt av en formiddagslur, men noen vil ikke lenger.
 
Besteforeldre og andre foreldrerådgivere

Et lite, rasende barn som slår og sparker , eller som er i ferd med å gjøre noe veldig galt, kan man takle, men når barnet blir større og mer ”uhåndterlig” kan det bli vanskeligere. Mange foreldre kjenner seg ofte ganske hjelpeløse. Men det finnes hjelp å få. Spør etter Gro Nylanders bøker i bokhandelen eller på biblioteket, her finner du et vell av gode råd (På vei som handler om svangerskap og fødsel, Mamma for første gang om det første halvåret og Lille venn – hva nå? om barns utvikling, problemer og sykdommer fra de er 6 måneder til de fyller 4 år). Det finnes også andre gode bøker om barneoppdragelse. Helsestasjonen kan gi råd. Og i barnehagen kan du plukke opp en rekke gode tips, mange ganger fungerer barnehagene også som foreldre-skoler og viktig voksenkontakt, ikke minst for familier med lite nettverk.

- Hva med besteforeldre?

- Besteforeldre kan være en god avlastning. Riktig nok er store deler av dagens besteforeldregenerasjon yrkesaktive, og noen bor langt borte, men de fleste besteforeldre vil mer enn gjerne være sammen med barnebarna sine. Og bare man er noenlunde enige om de viktigste reglene, går det som regel riktig bra. En annen viktig rolle for besteforeldre er antakelig også å bekrefte de unge som dyktige foreldre. Uansett om man er voksen eller barn, kjennes det godt for de fleste av oss å få bifall fra mor og far.


Relaterte intervjuer/artikler:

Publisert: 2005

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook