Sinnetshelse.no
- lettleste intervjuer med spesialister

 


Anabole steroider - farlig Rambo-medisin

Androlog Kenneth Purvis intervjuet av Gudrun Vinsrygg

Anabole steroider kan gi mandigere og sterkere kropp og bedre
idrettsprestasjoner. Men de helsemessige konsekvensene er store. - Snarveien via steroider er ikke verd bivirkningene og de permanente lidelsene de medfører, fastslår Kenneth Purvis.

I løpet av de siste 20 årene har anabole steroider blitt et av de mest populære dopingsmidlene. I USA ser man at unger som ennå ikke er ferdige med kvisestadiet, forgifter sine kropper med steroider – med det formål å oppnå et Rambo-lignende utseende. Det skriver Kenneth Purvis i boken ”fra BOYZ til MENN” (Universitetsforlaget 2002). Han er lege med andrologi (det mannlige motstykket til gynekologi) som spesialfelt, og leder for Andrologisk Senter AS i Oslo. Han vet ikke hvor utbredt anabole steroider er, men etter antallet pasienter med skader å dømme, mener han at det er stort omfang på bruken av disse midlene på vanlige treningsstudio.

- Hvilke steroider snakker vi om?

- Det er mange forskjellig syntetisk fremstilte mannlige hormoner pluss veksthormon.

De omsettes hovedsakelig illegalt i treningsstudioene og er veldig dyre. Mange bruker mye penger på dette, men de tør ikke å bruke alt som tilbys, de må ha noe de føler er trygt. Noen av disse produktene fra tidligere øktblokkland kunne inneholde farlige stoffer, til og med hepatittvirus (gir leverbetennelse). Å få garanti for at stoffene er bra, koster ekstra.

- Hvem er brukerne?

- De aller fleste er normale, friske og intelligente gutter som har et litt dårlig kroppsbilde. Mange er litt sårbare og utrygge og føler seg gjerne usikre på sin identitet. De ønsker å være menn, bli respektert som menn – og få positive tilbakemeldinger på sin maskulinitet. Mange er opptatt av utseendet sitt og har det nærmest som en hobby å ta seg godt ut. Noen av dem mangler gode, mannlige rollemodeller i puberteten. Felles for dem er at de er interessert i styrketrening og muskelbygging. De opplever at treningskammerater som bruker steroider blir dobbelt så kraftige som de selv er, og faller for fristelsen til å forsøke denne snarveien til en mandig kropp.

- Er det mange som har et forstyrret kroppsbilde (dysmorfobi)?

- Nei, det er få som i utgangspunktet har psykiske eller har psykiatriske problemer.

- Er det mest gutter i puberteten?

- Ikke nødvendigvis; jeg har for eksempel møtt far (50) og sønn (25) som ville begynne å trene og som lurte på om det var farlig å ta litt påslag med anabole steroider. Menn midt i livet, som opplever at deres mandighet er på retur, kan også fristes til bruk hvis de begynner å trene på treningsstudio.

- Er det farligere for gutter i puberteten å bruke anabole steroider enn for andre?

- Ja, det er spesielt farlig for ungdommer fordi hjernen deres er under utvikling og dermed er veldig sårbar. Det er så mange koblinger som skal finne sted i denne perioden, og når man begynner å rote med hormoner i tillegg til den store mengden kroppen selv produserer, kan det gå veldig galt.

Stor og sterk – men til en høy pris

- Hvilke positive effekter har bruk av anabole steroider?

- For en ung gutt som gjerne vil ha en mandigere kropp, bedre sine
idrettsprestasjoner og bli mer sexy, har anabole steroider en positiv effekt. Han får mye større og sterkere muskler, og kan prestere mer både i treningsstudioet og i sengen. Noen kan ha opp til 6 samleier daglig. Hvor lenge de bruker steroider, varierer. Noen bruker dem i 8 – 10 år, andre har et mønster der de bruker dem i tre måneder, tar en pause i tre måneder, og så bruker dem i tre måneder igjen. Atter andre bruker dem i to år, holder opp i ett år og så bruker dem i to år igjen. Det verste er de som går på steroider kontinuerlig og over lang tid. Det er de som får de verste skadene. Det er den dagen de ikke lenger kan bruke steroider fordi de vil ha barn eller får helseproblemer, at det krasjer totalt. Når man slutter med steroider, vil man etter hvert få tilbake den kroppsformen man hadde før bruken. En normal hverdag kan fortone seg grå og kjedelig, og den stimulansen steroidene ga, blir et enormt savn. Er man i en konkurransesituasjon, kanskje til og med i toppklasse, og alle de andre bruker anabole steroider, har man ingen sjanse til å hevde seg i konkurransen lenger.

Skadevirkninger

Sterilitet og manglende sexlyst. Så lenge man bruker anabole steroider, er man steril. Brukt over lenger tid, kan steroidene gi varig sterilitet fordi de hemmer hypofysen, en kjertel i hjernen som er ansvarlig for sædcelleproduksjonen.

Når hjernen er vant til å ”bade” i store mengder av mannlige hormon, kan sexlysten skrus ned som beskyttelse mot overstimulering. Når man slutter med steroider, er hjernen mindre følsom for lave mengder av naturlig testosteron, og mange opplever da dårlig seksuell lyst. Dette kan være så ekstremt at noen er nødt til å bruke testosterontilskudd resten av livet for å fungere seksuelt, i en del tilfeller også for å motvirke benskjørhet og for tidlig aldring.

Brystutvikling. Omtrent 20 % av alle menn har en spesiell evne til å omdanne mannlige hormoner til kvinnelige hormoner lokalt i brystet, og disse får det som i visse miljøer kalles bitch tits, brystutvikling med sprengfølelse og smerter. For å motvirke dette, bruker de fleste kvinnelige antihormoner – samme medisin som brukes mot brystkreft hos kvinner. Når de slutter med steroider, vil vanligvis brystutviklingen gå tilbake, men hos noen kan brystene bli så store at de må fjernes kirurgisk.

Hjertesykdom. Anabole steroider øker muskelmassen, og hjertemuskelen kan også vokse, sier Kenneth Purvis og forteller om en 32 år gammel mannlig pasient han hadde som døde av hjerteinfarkt. Hjertet var blitt så stort at det ikke fikk nok blodtilførsel. Risikoen for plutselig død er alltid til stede.

Høy risiko for depresjon og selvmord. Når man tar i betraktning hvilken dramatisk innvirkning de normale mengdene med testosteron som pøses ut i blodet i puberteten, har på guttens hjerne, er det ikke særlig overraskende at steroidmisbruk kan påvirke personligheten og skape psykiske problemer. Dype depresjoner, ukontrollerbar aggresjon eller manisk atferd kan oppstå. Mange i kroppsbyggermiljøene opplever at kammerater begår selvmord. En medvirkende årsak til at psykiske problemer kan oppstå, kan være at mange av disse guttene er sårbare i utgangspunktet – det er derfor de begynner å bruke steroider.

Akneproblem. På grunn av de store hormonmengdene, kan akneproblemet bli mye større og mer omfattende enn vanlig.

Mister håret. Gutter med en arvelig, testosteronrelatert tendens til å miste håret, vil plutselig miste masse hår. Når en slik prosess er begynt, fortsetter den; håret kommer ikke igjen selv om de slutter å bruke steroider.

Abstinens. Anabole steroider er avhengighetskapende. Mange opplever abstinenssymptomer når de slutter.

- Forbinder brukerne problemene sine med anabole steroider?

- Ja! De fleste er veldig godt orienterte og har ekstremt bra kunnskaper om steroidbruk. De vet nøyaktig hvordan og hvor lenge stoffene kan brukes og de kjenner de fleste bivirkningene. Dessuten er de omringet av kammerater som har opplevd ulike virkninger. Eksperimenteringen med anabole steroider er nesten en hobby de har; de prøver å balansere de forskjellige hormonene – og de vet hva de gjør. Faktisk vet de fleste brukere mer om kroppskjemi og om anabole steroider - både når det gjelder bruk, tester og bivirkninger - enn folk flest gjør.

God, gammeldags trening

- Hva skal en tenåring gjøre for å skaffe seg skikkelige Rambo-muskler i stedet for å bruke anabole steroider?

- Hvis han ønsker seg muskler, må han skaffe seg dem på ærlig vis, med god, gammeldags trening. Ignorer gutten ved siden av som bruker anabole steroider og skryter av virkningen! Vi trenger en ny treningskultur i helsestudioer der ingen bruker steroider slik at man kan bli minnet om hva som er normalt. Snarveien via steroider er ikke verd bivirkningene og de permanente lidelsene de medfører!

Publisert: 2006

Vurdert for oppdatering i 2011: Ingen endringer

Relaterte intervjuer/artikler:

Ring dopingtelefonen hvis du vilvite mer: 800 50 200

Dopingtelefonen er en gratis og anonym informasjonstjeneste for alle som har spørsmål om doping. Åpningstider: 09.00-15.00 (hverdager).

Les mer på Dopingtelefonen.no

 


Dette nettstedet består av 2 deler:

  • Sinnets helse-intervjuer: Denne delen består av intervjuer med psykiatere og psykologer. Målet er å medvirke til at færre blir psykisk syke, færre føler seg stigmatisert, flere rammede søker hjelp tidligere, flere får en god mestringsevne, flere rammede og pårørende deltar på en god måte i rehabiliteringsfasen.
  • «Helsenytt for alle»-arkivet - består av intervjuer med leger som er spesialister på fysiske sykdommer. Hva kan forårsake sykdommen, hvordan forebygge, når søke lege?

OBS! Utviklingen innen helsefag går raskt. Derfor kan noe av informasjonen på Internett – også på dette nettstedet - være foreldet. Internett bør ikke være eneste kilde når det dreier seg om helseproblemer av mer alvorlig art. Skaff deg informasjon fra fastlegen din også.Tips en venn!.....
 

Kjenner du noen som kan ha nytte av dette? Hjelp oss å spre gode helseråd. Del artikkelen/intervjuet med andre:

   Send på e-post     Del på Facebook